Delingsøkonomi og profesjonelle aktører

Hvorfor omtales Uber som en del av “delingsøkonomien”? Det samme lurer jeg på for profesjonelle utleiere som benytter AirBnb.

Hvis jeg som privatperson leier ut et rom i mitt hus, som jeg bor i, via AirBnb så er det en del av delingsøkonomien. Hvis jeg derimot kjøper leiligheter i Oslo for å leie ut via AirBnb så påstår jeg at det ikke lenger er en del av delingsøkonomien. Da har jeg tatt steget fra å selge noe jeg har for mye av (plass i huset mitt) til og være en profesjonell aktør på utleiemarkedet (også kalt Hotell/Hostel/Bed ‘n breakfast).

Det samme gjelder for Uber. Hvis jeg skal kjøre til Trondheim for å besøke venner, og tar med meg en passasjer eller en pappeske så er det delingsøkonomien. Hvis jeg derimot setter meg i bilen og kjører folk rundt i Oslo sentrum fredag kveld så er det ikke lenger “ledig plass” i bilen jeg selger, men transporttjenester.

Det finnes krav til boligutleiere og det finnes krav til transportselskaper, hvorfor er det kun utleierne som skal følge kravene? Jeg har inntrykket av at de som leier ut via AirBnb følger lover og regler, hvorfor skal Uber slippe unna?

Det er sikkert mange som er uenige med meg, men jeg vil påstå at det så enkelt som dette.